درمان وسواس فکری

وسواس فکری عملی چیست| علائم وسواس فکری|درمان وسواس فکری
اختلالات روانپزشکی، وسواس / از دپارتمان ارجاع تخصصی و سوالات
محتوای صفحه (قابل کلیک) [نمایش فهرست]

اختلال وسواس فکری_ عملی از تشخیص تا درمان
وسواس تمیزی

توصیف و تشخیص وسواس فکری عملی
اختلال وسواس فکری عملی یکی از ناتوان‌کننده‌ترین اختلال‌های اضطرابی است که با افکار تکرارشونده، تکانه‌ها و تصاویر اضطراب­ زا (وسواس­های فکری) یا فعالیت­های رفتاری یا ذهنی که بیمار احساس می‌کند باید به شیوه‌ای تکراری و آیین‌مند انجام دهد تا اضطرابش کاهش یابد و یا از پیامدهای اضطراب‌آور جلوگیری کند (وسواس­های عملی) شناخته می‌شود.

وسواس‌های عملی به‌طورمعمول در پاسخ به وسواس‌های فکری ایجاد می‌شوند. تشخیص اختلال وسواس فکری عملی در صورتی مطرح می‌شود که وسواس‌های فکری و یا عملی به‌طور قابل‌ملاحظه ای منجر به اضطراب شده و وقت‌گیر باشند. وسواس‌های فکری عموماً شامل ترس از آلودگی با میکروب یا مواد سمی، ترس از آسیب‌رسانی به خود یا دیگران به دلیل بی‌احتیاطی و ترس از انجام یک عمل غیرقابل‌قبول است. سایر اشکال وسواس‌های فکری شامل ناراحتی از عدم تقارن و یا دور انداختن اجسام و همچنین طیفی از ترس‌های خرافی یا افکار جادویی است.

معمولاً افکار وسواسی فرد در تناقض آشکار با نظام ارزشی او هستند (به‌عنوان‌مثال یک فرد بسیار مذهبی که می‌ترسد کفر بگوید؛ پدر مهربانی که می‌ترسد پسرش را بکشد) و غیرقابل احساس می‌شوند.

وسواس‌های عملی به‌عنوان رفتارهای آیین‌مند نیز شناخته می‌شوند و معمولاً به‌صورت اعمال آشکار (از قبیل وارسی مکرر اجاق‌گاز، برای اطمینان از خاموش بودن) و یا اعمال ذهنی (از قبیل تکرار کردن ذکر و دعا) می‌باشند. وسواس‌های عملی یا رفتارهای آیین‌مند شامل شستشو/نظافت مفرط و وارسی مکرر است؛ که به ترتیب در 50 و 43 درصد موارد دیده می‌شود.

سایر آیین‌مندی‌ها یا رفتارهای وسواسی شامل این موارد می‌باشد:
_ تکرار کلمات

_ عبارات یا دعا

_ احتکار اجناس

_ اصرار بر چیدن اجسام به ترتیب با شیوه خاص

تقریباً 36 درصد از رفتارهای آیین‌مند افراد مبتلابه اختلال وسواس فکری عملی به‌صورت شمارش، 31 درصد به‌صورت اطمینان طلبی، 28 درصد به‌صورت قرینگی، 18 درصد به‌صورت احتکار است

48 درصد از افراد مبتلابه اختلال وسواس فکری عملی رفتارهای آیین‌مند چندگانه و 60 درصد از آن‌ها وسواس‌های چندگانه را گزارش می‌کنند.

اگرچه تشخیص اختلال وسواس فکری عملی می‌تواند برای فردی که فقط وسواس‌های فکری یا عملی دارد مطرح شود، اما اکثریت بیماران (بیش از 90 درصد) هم وسواس‌های فکر و هم عملی دارند. تقریباً 2 درصد از بیماران فقط از وسواس‌های فکری رنج می‌برند.

همچنین افراد مبتلابه اختلال وسواس فکری عملی معمولاً رفتارهای اجتنابی منفعل یا گریز را نشان می‌دهند، بعلاوه تردیدهای بیمارگونه نسبت به انجام صحیح وظایف و فعالیت‌های خود دارند، هرچند که با شواهد عینی در تضاد باشد. افراد مبتلابه اختلال وسواس فکری عملی تا حدودی این آگاهی را دارند که وسواس‌های فکری و عملی‌شان اغراق‌آمیز و غیرواقع‌بینانه است. بااین‌حال، این آگاهی در طول بیماری کم و زیاد شده و در برخی موارد ممکن است وجود نداشته باشد. حتی زمانی که افراد نسبت به بی‌معنا بودن وسواس‌های فکری و عملی خود بینش دارند، بازهم توقف این وسواس‌های فکری و عملی مزاحم و تکراری ناتوان هستند.

وسواس فکری عملی
ممکن است افراد پیش از مراجعه برای درمان، سال‌ها از اختلال وسواس فکر عملی رنج‌برده باشند. برخی از بیماران از تکرار زیاد رفتارهای آیین‌مند در طول روز مستأصل می‌شوند و این علائم در توانایی آن‌ها برای عمل به نقش‌های اجتماعی از قبیل شغل و روابط زناشویی با سایر روابط بین فردی مداخله می‌کند. افراد زیادی از موقعیت‌های برانگیزاننده وسواس‌های فکری اجتناب می‌کنند؛ و برخی از بیماران هم خود را در خانه محبوس می‌کنند.

اغلب بیماران سایر اعضای خانواده را نیز درگیر رفتارهای وسواسی خود می‌کنند به‌عنوان‌مثال ممکن است یک مادر فرزندان خود را پیش از ورود به خانه درگیر شستشوی دقیق و آیین‌مند کند. درنتیجه اختلال وسواس فکری عملی با میزان بالیی از ناتوانی و کاهش کیفیت زندگی مرتبط است.

تقریباً 38 درصد از افراد دچار اختلال وسواس فکری عملی در برخی اوقات قادر به انجام شغل خود نیستند، 32 درصد بیکارند و 24 درصد در طبقه اقتصادی پایین هستند. بر اساس پژوهش هزینه‌های اختلال وسواس فکری عملی بالغ‌بر 4/8 میلیارد دلار است و هزینه‌های غیرمستقیم آن‌که شامل کاهش کارآمدی و حتی مرگ می‌باشد 2/6 میلیارد دلار برآورد شده است.

شیوع و خط سیر وسواس فکری عملی
نرخ شیوع طول عمر بین 9/1 تا 3 درصد برآورد شده است. اختلال وسواس فکری عملی بین زنان و مردان شیوع یکسانی دارد. سن شروع اختلال وسواس فکری عملی بین آغاز نوجوانی و اوایل جوانی است، گرچه شروع در دوره کودکی نیز مشاهده می‌شود. دوره حساس ابتلا به اختلال وسواس فکری عملی در افراد مذکر بین 13 تا 15 سالگی و برای افراد مونث بین 20 تا 24 سالگی است.

گرچه بروز این اختلال معمولاً تدریجی است، بروز حاد نیز مشاهده‌شده است. سیر این اختلال بدون درمان مزمن است گرچه علائم افت خیز دارند بااین‌حال در تعدادی علائم روبه‌زوال می‌رود. فشار روانی می‌تواند موجب تسریع بروز علائم شود و همچنین در سایر مراحل بیماری منجر به تشدید بیماری گردد.


http://chancesybf81678.blogdigy.com/-10532864
http://travisyviv87542.mybjjblog.com/-11148757
http://keeganlytc19620.shotblogs.com/-10264428
http://landenkkjh83838.suomiblog.com/-11470212
http://cashfvlq64207.blogzet.com/-10957353
http://lorenzoemsv96295.uzblog.net/-11080653
http://remingtonasix36036.canariblogs.com/-12033323
http://charlieqhug20864.isblog.net/-13660922
http://angeloqnbm42197.blogdon.net/-12984615
http://israelveny87420.blogkoo.com/-15592053
http://dominickaczv00000.tblogz.com/-11033977
http://manuelhbtw25799.total-blog.com/-21401208
http://hectorghfc22222.alltdesign.com/-16658339

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.