دوشنبه ۱۴ مهر ۹۹ ۱۲:۴۴
دیدگاه اسلام درباره قانون کارما چیست؟
مفهوم ساده و سطحی کارما با آیههای هفت و هشت سوره زلزال در قرآن کریم همپوشانی دارد: « فَمَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْرًا یَرَهُ وَ مَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ »، هرکس به اندازه ذرهای خوبی کند، آن را میبیند و هرکس به اندازه ذرهای بدی کند، آن را میبیند.
در قرآن کریم و دین اسلام، موضوع تناسخ به عنوان نفی کننده معاد و جهان آخرت در نظر گرفته میشود؛ بنابراین دیدن نتایج کارها در قالبهای دیگر و زندگیهای دیگر پس از مرگ سایر ادیان در دین اسلام جایگاهی ندارد. در واقع اگر کسی مسلمان باشد نمیتواند موضوع تناسخ را قبول کند.
همین اختلاف در بسیاری از مواقع مفهوم ساده و اساسی کارما را نیز در بین مسلمانان و مردم کشورمان زیر سوال میبرد. البته پیشوایان دین اسلام مشکلات و ایرادهای دیگری به موضوع کارما وارد کردهاند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کارما نقض اراده پرودگار است!
براساس قانون کارما، این اعمال ما هستند که ذاتاً پیامدهای خوب و بدی برای ما دارند و خداوند در این امر دخالتی ندارد؛ این در حالی است که در دین مبین اسلام تمام هستی تحت محور اصلی این دین یعنی خداوند میگردد و همه چیز به او نسبت داده میشود.
دامن گیر شدن حیات یک جسم در گرو اعمال یک جسم دیگر
با توجه به اینکه در مفاهیم پیچیدهتر کارما در سایر ادیان، انجام فعالیتهای ناپسند یک ملت را به زندگی ملتهای بعد در دنیاهای دیگر نسبت میدهند، اختلاف بزرگتری در بین کارما و اسلام ایجاد میشود.
چرا باید اعمال ناپسند یک جسم باعث عذاب جسم دیگر شود یا چرا باید اعمال خوب یک جسم باعث شود جسم دیگری در دنیایی دیگر پاداش بگیرد؟! دین اسلام زندگی دنیا را یک زندگی مستقل میداند که در دنیای پس از مرگ نیز به حسابهای اعمال همین دنیا بهصورت مستقیم حسابرسی میگردد؛ اما اینکه در زندگی دیگر و در دنیایی دیگر مورد پاداش یا تنبیه قرار بگیریم در اسلام جایگاهی ندارد.
دیدگاه اسلام درباره قانون کارما
توبه کردن در قانون کارما جایی ندارد!
در قانون کارما اگر کسی از انجام کارهای ناپسند خود اظهار پشیمانی کرده و توبه کند، تاثیری در روند نتایج وی نخواهد داشت. در واقع هرکس به هر اندازه که بدی کرده باشد، حتماً پیامد آن را میبیند حتی اگر توبه هم کرده باشد (مگر اینکه با انجام اعمال خوب خود را در چرخه دیگری قرار دهد).
کارما، اختیار و اراده انسان را زیر سوال میبرد!
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، بعضی از افراد هر اتفاق بدی که در زندگیشان میافتد را به کارما نسبت میدهند و میگویند: «حتماً در جسم قبلی خود کارهای بدی انجام دادهایم که امروز نتایج آن را میبینیم!» این موضوع نه تنها در کشور ما، بلکه در سایر جوامع نیز بسیار دیده میشود. این اعتقاد باعث میشود تا انسان توجهی به اراده و قدرت اختیار خود نداشته باشد.
چطور باید کارما را قبول کنیم؟
ایراداتی که دین اسلام به قانون و معنی کارما وارد کرده است، بسیار درست است؛ اما این اختلاف به ریشههای عمیق این قانون برمیگردد، اما در یک مفهوم کلی میتوان قانون کارما را کاملاً مترادف با قوانین اسلام دانست.
همچنین بخوانید : برنامه 12 ماهه چک لیست توسعه فردی
همین که کارما انسانها را به انجام کارهای خوب دعوت کرده و از انجام کارهای بد باز میدارد، میتواند دلیلی بر درست بودن آن باشد. این قانون به صورتهای دیگر در سایر عقاید و حتی در فرمولهای فیزیک نیز وجود دارد. ملموسترین مثال برای کارما در علم، قانون سوم نیوتن است که در آن گفته میشود هر عمل، عکسالعملی برابر با خود دارد.
دیدگاه اسلام به کارما
کارمای کارهای ما چگونه به ما باز میگردد؟
گفته میشود بسیاری از پیامد اعمال ما در همین دنیا به ما برمیگردد (در قانون اسلام هم این موضوع وجود دارد) اما چطور بفهمیم اتفاقات بدی که در زندگی برایمان رخ میدهد در نتیجه کارما اتفاق افتاده؟
برای پاسخ به این سوال باید جنبههای زندگی مادی انسان را در نظر بگیریم؛ اینکه ما در یک قالب فانی زندگی میکنیم و ممکن است در طول زندگی دچار بیماریهای متعدد شویم. اگر بخواهیم هر درد و بیماری جسمی خود را به کارما نسبت بدهیم، زندگی را برای خود تبدیل به جهنم میکنیم.
بهتر است بپذیریم که بیماری، مرگ عزیزان و سایر اتفاقات ناخوشایند ممکن است در زندگی هرکسی رخ دهد و ربطی هم به کارما نداشته باشد. وقتی ما در زندگی خود کارهای درستی انجام میدهیم و هر دم از کارهای بد دوری میکنیم، دیگر لازم نیست نگران هیچ چیزی باشیم.
فرض کنید کسی در گذشته دچار خطایی شده است، مثلاً به کسی تهمت زده است؛ چنین شخصی نباید انتظار داشته باشد که در جایی از زندگیش توسط شخص دیگری مورد تهمت یا افترا قرار بگیرد. کارمای کار این شخص ممکن است بهصورتهای دیگری به زندگی او برگردد.
مثلاً در کسب و کار خود دچار شکست میشود یا مال خود را در اثر حادثهای از دست میدهد. اما گفته میشود اگر برابر با زیانی که در گذشته وارد کردهایم، جبران خسارت کنیم یا اگر به کسی ظلم کردهایم، از او حلالیت بگیریم، کارمای آن کار را برای خود بیاثر میکنیم.
تاثیر کارما در زندگی افراد
قانون کارما یا دارما؟
در کنار قانون کارما، قانون دیگری نیز به نام «دارما» یا درمه (Dharma) وجود دارد که آن هم مانند هر اصطلاح متافیزیکی دیگر، ریشه در فرهنگ و زبان سانسکریت دارد. قانون دارما در یک تعریف کلی به معنای رسالت زندگی هر شخص است.
در واقع این قانون بیان میکند که: «خوشبختی و سعادتمندی هر کس در گرو هماهنگی وی با قوانین بنیادین جهان هستی قرار دارد!». در واقع قانون دارما میگوید که هرکسی برای به انجام رساندن هدف خاصی در قالب جسمانی خود متجلی شده است.
برای پیدا کردن این هدف باید با قوانین جهانی هماهنگ شویم. گفته میشود اگر کسی قانون دارما را نادیده بگیرد و در پی یافتن رسالت و هدف غایی خود نباشد، شامل مجازات کارما خواهد شد. این مجازات میتواند نارضایتی دائمی از زندگی باشد که البته بسیار دیده میشود!
http://rylanepjj17275.shotblogs.com/-10230259
http://collinemtq39620.tribunablog.com/-10461257
http://paxtonxayu99999.blogzet.com/-10920812
http://trentonikhc33322.suomiblog.com/-11434402
http://johnathancczu99989.tblogz.com/-10997929
http://jasperjjgc22212.uzblog.net/-11048618
http://reidsnso77777.canariblogs.com/-11997749
http://andreahgc22211.mybjjblog.com/-11116125
http://andydfdz12222.alltdesign.com/-16619958
http://codyqtrn66665.amoblog.com/-17986797
http://josuewxwr88888.blogdon.net/-12949431
- ۳,۵۱۶ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر